Nieuws en Activiteiten

Al het laatste nieuws over projecten, activiteiten, partners en de Astrid Uganda Foundation vatten we hier voor u samen.

Astrid Joosten werd in 1967 geboren in Bakel en toen zij in juli 2008 overleed, woonden wij in Milheeze. Beide dorpen zijn onderdeel van de gemeente Gemert in Zuidoost-Brabant. Na haar overlijden heb ik de stichting opgericht om de Green Valley Orphanage School in Bwera te steunen. Een klein half jaar later werd ik uitgenodigd door Wim Biemans uit Gemert. Hij maakte deel uit van een groep muzikanten uit Gemert, de Notenknaauwers, en zij wilden een actie doen voor de Astrid Uganda Foundation.

Nieuwsbrief 2016 09 Gemert MertEn ‘toevallig’ net op de avond dat ik bij Wim was, vergaderde daar ook een groepje mensen, waar Wim overigens ook deel van uitmaakte, die allemaal onderdeel waren van een goededoelenorganisatie. Zij hadden zich verenigd in ‘Gemert, een bron voor anderen’. Of ik ook niet lid wilde worden daarvan? Ja, dat leek mij wel iets, een platform voor de Astrid Uganda Foundation binnen mijn eigen gemeente. Goed voor de naamsbekendheid en hopelijk ook goed voor de kas! Zo is de Astrid Uganda Foundation toegetreden tot ‘Gemert, een bron voor anderen’.

2015 09 globalclowningGeschreven door Jet Croijmans alias clown Knoedel

Met vijf clowns van Global Clowning vertrokken wij 1 juni jl. voor een rondreis van twee weken door Oeganda om daar verschillende projecten te bezoeken en de lach te brengen. Onze reis startte in Kampala en van daaruit ging het langs Jinja, Mbale, Soroti, Kyere, Lira, Hope North en Kyampisi om dan uiteindelijk weer in Kampala te eindigen. Op dinsdag 9 juni arriveerden we in Lira waar we vier dagen bleven en ARDI bezochten, een project van de Astrid Uganda Foundation. Hieronder een overzicht van deze vier dagen.

Eind 2008 heb ik de Astrid Uganda Foundation opgericht, als gevolg van een wens die mijn op 11 juli 2008 overleden vrouw Astrid had uitgesproken. Inmiddels heeft de stichting een aantal projecten succesvol afgerond en zijn we nu bezig met het ASOD project in Kampala. Zelf ben ik nu een keer of 10 in Oeganda geweest en ondanks het feit dat mijn eerste bezoek aan dit land een zo dramatisch vervolg kreeg door de ziekte van Astrid, beschouw ik Oeganda inmiddels wel als een soort thuisbasis.

Ik verblijf, als ik in Kampala ben, altijd in het ICU Guesthouse van Sander en Sarah van Zanten, die lange tijd gefungeerd hebben als een vader en moeder voor iedere Nederlander die naar Oeganda ging voor stage, vrijwilligerswerk of stichtingsdingen zoals in mijn geval. In het Guesthouse heb ik veel personeelsleden zien komen en ook weer gaan, maar ik vind het altijd weer heerlijk om er te komen. Niks moet, alles mag – en het ontbijt is er altijd zo lekker Hollands met Nederlands brood en pindakaas daarop.

Jaap met Fred en familieTijdens mijn verblijf in maart heb ik in het Guesthouse uitgebreid gesproken met Fred Obala en zijn vrouw Margaret van ARDI, onze vorig jaar afgesloten project. Ze vertelden me dat ze na ons vertrek een hele moeilijk periode hebben gehad waar allerlei dingen niet gingen zoals dat had gemoeten, maar inmiddels begint het te draaien en hebben al enkele groepen leerlingen met succes examens gedaan en een baan gevonden. Dat ziet er dus goed uit. Sinds kort heeft Fred ook weer de Facebook-draad opgepakt en laat hij via dit kanaal weer van zich horen.

Op 18 april 2015 verscheen het magazine van ASN, ASN Ideaal Magazine. Zowel op papier als in een online versie. Wij zijn erg blij met het artikel dat er deze keer in staat over de Astrid Uganda Foundation!