2015 09 globalclowningGeschreven door Jet Croijmans alias clown Knoedel

Met vijf clowns van Global Clowning vertrokken wij 1 juni jl. voor een rondreis van twee weken door Oeganda om daar verschillende projecten te bezoeken en de lach te brengen. Onze reis startte in Kampala en van daaruit ging het langs Jinja, Mbale, Soroti, Kyere, Lira, Hope North en Kyampisi om dan uiteindelijk weer in Kampala te eindigen. Op dinsdag 9 juni arriveerden we in Lira waar we vier dagen bleven en ARDI bezochten, een project van de Astrid Uganda Foundation. Hieronder een overzicht van deze vier dagen.

Dinsdag 9 juni

We zijn gearriveerd in Lira. Dit is de meest noordelijke plaats in Oeganda die we bezochten. Hier bezochten we de stichting ARDI. Voormalige kindsoldaten en alle kinderen die op een of andere manier een oorlogstrauma hebben opgelopen worden hier opgevangen. Deze dag kregen we een presentatie te zien van de ‘talentenklas’ met veel zang en dans. Hierna volgde een planning van de invulling van de volgende drie dagen samen met de leraren.

Woensdag 10 juni

Vandaag geven we een aanzet voor het Global Clowning Creativity Program. Waar mogelijk bekeek Global Clowning de mogelijkheid het programma in te zetten om continuïteit te waarborgen. Er volgden vier workshops van twee uur aan verschillende klassen met een totaal van tachtig kinderen. Na de heerlijke lunch kregen wij zelf les: een uur percussieles en een uur les in Afrikaanse dans. De dag werd afgesloten met een workshop ‘clownen’ aan de leraren. Mooi om te zien dat ook zij wat schuchter binnenkwamen, maar binnen een halfuur volop meededen en alle verlegenheid van zich af gooiden.

Donderdag 11 juni

Ons bezoek in Lira stond bijna geheel in het teken van het creativiteitsprogramma. Dus ook vandaag een workshopdag. In totaal bereiken we in Lira ongeveer honderd kinderen. Daarbij kregen wij weer les op verschillende instrumenten en moesten wij eraan geloven om dat begeleid te laten horen aan een grote groep kinderen. Dat gaf hilarische momenten!

Vrijdag 12 juni

Vandaag hadden we een meeting met Fred. Hij is de ‘big boss’ en een heel inspirerende man. Samen met een aantal leraren keken we wat er nu staat en wat we in de toekomst nog voor elkaar kunnen betekenen. Mooi ook om te zien hoe Fred zijn dochter van twee jaar oud vrij laat rondlopen op het terrein. Dat geeft ook vertrouwen naar de voormalig kindsoldaten, die eigenlijk continue op haar letten.
‘s Middags was er een afscheidsconcert voor ons. Overweldigend! Een koor van kinderen heeft zelfs een Nederlands lied uit het hoofd geleerd. Ze hebben geen idee wat ze zingen. Het blijkt het clublied van Feyenoord te zijn (dat was even schrikken). Fred belooft dat als we hem het lied toezenden, dat ze volgend jaar ook het Ajax-lied kunnen zingen!

Na het concert met veel zang en dans, namen we dankbaar en vol indrukken afscheid en reisden we af naar onze volgende bestemming, Hope North.

Namens stichting Global Clowning, Jet Croijmans alias clown Knoedel.

Zie ook: www.globalclowning.com