Eind 2008 heb ik de Astrid Uganda Foundation opgericht, als gevolg van een wens die mijn op 11 juli 2008 overleden vrouw Astrid had uitgesproken. Inmiddels heeft de stichting een aantal projecten succesvol afgerond en zijn we nu bezig met het ASOD project in Kampala. Zelf ben ik nu een keer of 10 in Oeganda geweest en ondanks het feit dat mijn eerste bezoek aan dit land een zo dramatisch vervolg kreeg door de ziekte van Astrid, beschouw ik Oeganda inmiddels wel als een soort thuisbasis.

Ik verblijf, als ik in Kampala ben, altijd in het ICU Guesthouse van Sander en Sarah van Zanten, die lange tijd gefungeerd hebben als een vader en moeder voor iedere Nederlander die naar Oeganda ging voor stage, vrijwilligerswerk of stichtingsdingen zoals in mijn geval. In het Guesthouse heb ik veel personeelsleden zien komen en ook weer gaan, maar ik vind het altijd weer heerlijk om er te komen. Niks moet, alles mag – en het ontbijt is er altijd zo lekker Hollands met Nederlands brood en pindakaas daarop.

Jaap met Fred en familieTijdens mijn verblijf in maart heb ik in het Guesthouse uitgebreid gesproken met Fred Obala en zijn vrouw Margaret van ARDI, onze vorig jaar afgesloten project. Ze vertelden me dat ze na ons vertrek een hele moeilijk periode hebben gehad waar allerlei dingen niet gingen zoals dat had gemoeten, maar inmiddels begint het te draaien en hebben al enkele groepen leerlingen met succes examens gedaan en een baan gevonden. Dat ziet er dus goed uit. Sinds kort heeft Fred ook weer de Facebook-draad opgepakt en laat hij via dit kanaal weer van zich horen.

En tot twee keer toe heb ik met de mannen (ja helaas, alleen maar mannen) van ASOD gesproken. Eerst met het volledig bestuur op het kantoor van ASOD en daarna natuurlijk ook op de plek waar de school wordt gebouwd. Inhoudelijk hoef ik daarover niets te zeggen, dat doet Will Geerts elders in deze nieuwsbrief. Wat ik wel kwijt wil is dat het een geweldig team is. Professionals die duidelijk voor ogen hebben waar zij naartoe willen met ASOD en vastberaden om dat te realiseren.

Bestuur van ASODDe tweede keer kwamen director John en accountant Allan naar het Guesthouse en daar hebben we nog verder gepraat over alle onderwerpen die je nu eenmaal het beste face to face kunt doorspreken in plaats van altijd maar via email.

En natúúrlijk heb ik ook nog mijn favoriete Oegandese gerecht kunnen eten: een superlekkere Rolex!

2 lunchen met ASOD bestuurWie wil weten wat dat is, stuur me maar een mailtje, dan leg ik het wel uit :-)

Jaap Taal